Tuesday, February 26, 2013

♥ 1.6.7 ♥

< 1 month already >
~~~> For him (with trust)

~~~> For her (with love)

P/s: Still counting for the big day  (167 days to go !)

Sunday, February 24, 2013

♥ Kursus Pra-Perkahwinan ♥

Alhamdulillah...

Settle kursus nikah selama dua hari di Dewan Seminar Masjid Negeri, Kuantan. Banyak ilmu-ilmu baru yang dapat disamping refresh balik ilmu-ilmu basic yang ada. Now, dapat ingat balik, ape itu Iman, Islam dan Ihsan, rukun Iman, rukun Islam, rukun solat dan etc.

Dan objektif utama kursus pra-perkahwinan ni, of course la nak tau realiti hidup dalam fasa perkahwinan ni. Ape yang saya dapat, perkahwinan adalah sebenarnya bermaksud "perkongsian hidup". Secara realitinya, ia bermula awal lagi iaitu sebelum bernikah. Ehem... Jangan silap faham ye.. Maksudnya dijelaskan dalam situasi ini:

Trend terkini, duit hantaran paling sikit pun orang akan letak 10 + 3 [0] kat belakang = 10,000 = 10K. Then, in case la, lelaki itu hanya golongan biasa2, bukan engineer, bukan doktor, bukan cikgu, bukan anak dato' dan bukan cucu dato'. Pendek kata, lelaki biasa sahaja yang gajinya hanyalah 2K sebulan (Minta maaf, saya bukan nak memperkecilkan golongan yang bergaji sederhana atau kecil). Cuba bayangkan di mana mau dicekupnya duit sebanyak itu. Ni pun tak campur lagi dengan barang hantaran, pelamin nikah, fotografer, jamuan makan, etc. Jadinya, demi memenuhi hasrat 10k tadi, si perempuan pun bersetuju lah untuk berkongsi duit hantaran itu half-half. Maksudnya, 5K-5K sorang. So, di sinilah detik bermulanya perkongsian hidup itu.

Then, adab antara suami dan isteri:
1. Time makan, jangan sentuh lauk selagi si suami belum menyentuhnya.
2. Time tengok tv, kalau suami duduk kat bawah, si isteri janganlah duduk di atas sofa. Seeloknya duduklah di bawah bersama suami.
3. Etc.. (Tak ingat doh.. Huhu...)

Selain tu, ada jugak diterangkan akhlak suami isteri, komunikasi dalam rumahtangga, kesihatan keluarga & etc. Pendek kata, 2 hari yang cukup full dengan ceramah rumahtangga.


P/s: Alhamdulillah. Dah boleh kahwin lepas ni. Tapi HIV test jangan lupa. HIV test valid for 6 months. So, bulan 3 nanti insyaAllah, akan diusahakan.

Wednesday, February 20, 2013

♥ Pre-Wed Photoshoot ♥



P/s: Taman Gelora @ 190213

Saturday, February 16, 2013

♥ Sweet Blood ♥

Setelah 21 hari bergelar Cik Tunang kepada Encik Tunang, saya sudah mula merasa detik-detik yang dikatakan 'cabaran pertunangan'. Tulah, degil sangat. Bila ramai kawan dah bertunang, sibuklah saya nak bertunang jugak. Kononnye nak merasa :darah manis: itu. Nah! Sekarang rasakan darah manis itu. Manis kan? :P


P/s: Banyak hikmah di sebalik perlunya merahsiakan pertunangan. 
Tapi, rasanya pertunangan saya bukan lagi rahsia.
Kerana saya lebih selesa bercerita di sini  :)

Friday, February 15, 2013

♥ Submission of Proposal ♥





P/s: Alhamdulillah... Till then,  good night !

Monday, February 11, 2013

♥ 6.0-to-Go ♥



P/s: I wanna grow old with you...♥ 

Saturday, February 2, 2013

♥ Bakal Diijab Qabul ♥



    P/s: Cukup indah saat itu (260113)... :)
 

Blog Template by BloggerCandy.com